Chikane hører ikke til i politik
Bragt i Nordjyske, den 12-09-2021
Skrevet sammen med Mia Tang
ORDENTLIGHED: Chikane hører ikke til i politik. Men desværre er det mere reglen end undtagelsen, at politiske kandidater oplever chikane af den ene eller anden art, og det skal vi simpelthen have gjort op med. Det er afgørende vigtigt for vores demokrati, at det stadig er attraktivt og – ikke mindst – trygt at lade sig opstille som kandidat til offentlige valg. Sådan et venter rundt om hjørnet, og belært af dårlig erfaring kommer her et lille indspark i debatten, før det for alvor går løs.
I juni udkom bogen ”Klimavalget” om folketingsvalget i 2019. Bogen består af en række analyser, og i et af kapitlerne behandles spørgsmålet om chikane, hvilket ikke er opmuntrende læsning.
De sociale medier – ikke mindst Facebook – er ikke overraskende blevet et væsentligt kampagneredskab for kandidaterne, fordi det er en hurtig måde at kommunikere med vælgerne på og et sted, hvor du kan vise personlige egenskaber, hånd i hånd med hvad du står for politisk. Men synlighed på de sociale medier øger risikoen for chikane betydeligt – og analysen viser, at 7 ud af 10 folketingskandidater oplevede chikane på nettet.
Derudover har 6 ud af 10 oplevet verbal chikane, omkring hver tiende har oplevet decideret fysisk chikane, og to ud af tre kandidater oplevede hærværk på deres valgplakater. Særligt hårdt gik det ud over kandidater fra partier til højre for midten og de små og nyere partier.
Men der er brug for, at vi opfører os ordentligt på de sociale medier. Flere er med god grund begyndt at komme med henstillinger som ”hold den ordentlige tone”, og mange bruger tid på at slette de mest nedladende og grimme kommentarer fra deres profil, men hvordan endte vi overhovedet der?
Alle skal kunne komme til orde i den demokratiske samtale. Det interessante ved politik er jo netop at drøfte politiske forhold og løsninger med politiske modstandere, hvor meninger og holdninger kan deles og brydes. Ingen skal lade sig afskrække af at gå ind i politik, og det er samtidig vigtigt, at vi stræber mod en ligelig repræsentation af kandidater. Det gælder også i forhold til yngre kræfter, som helt ærligt må undre sig over at se voksne på deres forældres alder brænde en sikring på Facebook og gå højlydt efter manden i stedet for bolden.
Den levende samtale er afgørende i et folkestyre som det danske. Chikane kan spænde ben for lysten til at blive kandidat eller at forblive politisk aktiv, og dermed får det direkte konsekvenser for demokratiet. Derfor må vi alle hver især og i fællesskab gøre op med chikanen.
Desuden... hvis man gerne vil tages alvorligt, så bør man måske overveje, hvilket lys det kaster tilbage på én selv, når man kalder en kvindelig kandidat for en dum kælling eller en mandlig kandidat for hjernedød.
Så ordentligheden tilbage, tak – og rigtig god valgkamp til alle kandidater på tværs af partier, køn, alder, handicap, hudfarve og plads i livet.