En dårlig idé at indskrumpe byråd

Bragt i Nordjyske, den 16-10-2018

I Nordjyske 12. oktober kan vi læse om en idé luftet af borgmesteren, der går på at reducere i antallet af byrådspladser fra 29 til 23 eller 21. Der er to gode grunde til, at det i mine øjne er en dårlig idé at reducere i antallet af byrådspladser – ikke mindst i en landkommune som Mariagerfjord:

For det første øger du spærregrænsen, dvs. du øger kravet for antallet af gyldige stemmer for at opnå plads i byrådet. Det første mandat bliver med andre ord dyrere.

Det betyder naturligvis, at de små partier får langt sværere ved at opnå indvalg. I dag har SF, Det Radikale Venstre og Det Konservative Folkeparti hver en plads i byrådet, og de vil alle komme i farezonen for at miste deres byrådsplads ved næste valg i 2021, hvis antallet af pladser reduceres.

Enhedslisten og Alternativet fik ved sidste valg begge præcis 526 stemmer, og Liberal Alliance 506 stemmer, og var hver især ikke så langt fra at opnå plads i byrådet. Disse tre partier vil foruden de tre ovennævnte altså også have sværere ved at opnå plads i byrådet ved en reduktion.

Det vil altid være de store partier, som vil vinde ved en reduktion af byrådspladser, i Mariagerfjord tænker jeg primært på Socialdemokratiet og Venstre og i mindre grad på Dansk Folkeparti. Årsagen er naturligvis, at de jo dels ikke har svært ved at passere spærregrænsen, dels vil det ikke betyde det store, hvis S og V mister 1-3 pladser, når udgangspunktet er henholdsvis 11 og 12 pladser.

For det andet og ikke mindst vil landsbyerne i langt mindre grad være repræsenteret i byrådet, såfremt antallet af byrådspladser reduceres. Herved vil byer som Hobro, Hadsund, Arden og Mariagerfjord i højere grad have indvalgte i byrådet frem for de mindre byer og landområder. Dette punkt var nok den største anke, da antallet af byrådspladser blev reduceret markant ved kommunalreformen i 2007. Landsbyer og landområder følte sig klemte og glemte.

Kort sagt synes jeg ikke, der er gode argumenter for at reducere i antallet af byrådspladser. Lokaldemokratiet vil i hvert fald få sværere vilkår, hvis et byrådsflertal beslutter sig for en reduktion. Og i mine øjne spiller de små partier en vigtig rolle i forhold til at få alle holdninger, nuancer og facetter med i det daglige byrådsarbejde ikke mindst i ”rugbrødsarbejdet” i de stående udvalg.