Hvorfor læse litteratur?
Bragt i Nordjyske, den 25-03-2019
Hvorfor egentlig læse litteratur? Hvad er det litteraturen kan? I bund og grund gode spørgsmål for er det ikke ligegyldigt, om du læser litteratur eller ej, og med litteratur tænker jeg på skønlitteratur?
I mine folkeskoleår og indtil jeg blev student i 1996, læste jeg kun af pligt. I gymnasietiden læste vi Dinas bog af Herbjørg Wassmo. En god bog som jeg stadig husker essensen af, om end det på ingen måde var nok til, at litteraturen efterfølgende blev en fast bestanddel af mit hverdagsliv.
I 1997 begyndte jeg at læse statskundskab ved Aarhus Universitet, hvorfor jeg havde rigeligt at gøre med at læse pensum. Det samme gjorde sig gældende, da jeg i 2008 begyndte at læse en master i retorik og formidling. Gennem nullerne var det alene faglitteratur, (politiske) biografier og debatbøger, som jeg kastede mig over.
Anderledes udtrykt læste jeg på ingen måde litteratur i godt 15 år efter min studentereksamen, da jeg havde den forfejlede tilgang at skulle jeg udvide min horisont, måtte jeg læse andre bøger end skønlitteratur.
Selvom min kone og andre gentagende gange fortalte, at det var sludder og vrøvl med en sådan tilgang, og at jeg gik glip af meget, fortsatte jeg ufortrødent al anden læsning.
Engang omkring år 2000 forsøgte jeg mig med Jørgen-Frantz Jacobsens kærlighedsroman Barbara fra 1939 og gik naturligvis kold. Set i bakspejlet dog heller ikke et oplagt begyndervalg, da bogen er svær at gå til. I julemåneden 2011 gik der imidlertid en prås op for mig.
Hvad der eksakt satte det i gang, husker jeg ikke, men min kone havde to-tre bøger af Helle Helle stående i vores bogreol, og dem kunne jeg starte med. Det er letlæste bøger, og det var formentlig netop det, der skulle til for at åbne mit udsyn mod gængs litteratur. Siden dengang har jeg altovervejende læst skønlitteratur.
For mig er der et helt særligt rum, når jeg læser. Det er mit private helle, hvor jeg udover at nyde læsningen også nyder en kop te. Jeg har indrettet min egen særlige læsekrog i vores kontor, hvor jeg samtidig med læsningen kan høre et godt stykke musik. Hermed er grobunden lagt for fordybelse i bogen. Men samtidig også med mulighed for at sidde uforstyrret, hvor det alene er min bog – og bogens forfatter – og jeg, som er i centrum.
Fornøjelsen og nydelsen ved at læse litteratur er stor, så hvorfor ikke dele den med andre? Det lykkes mig at starte en læsekreds op i sensommeren 2017, og vi mødes ni gange årligt og drøfter romaner af danske forfattere. Her bliver alskens facetter ved den valgte bog vendt og drejet, også facetter jeg ikke selv fandt vigtige ved læsningen. En læsekreds indebærer kort sagt en alsidig bogsnak, og ved at deltage i en sådan kreds får du gode oplevelser og ny indsigt med dig hjem.
Hvad er det litteraturen kan? For mig gør litteraturen mig klogere på, hvem jeg selv er, og på hvordan andre mennesker lever. For mig giver litteraturen stor nydelse, og endelig giver litteraturen mig stof til eftertanke samt refleksion over min egen måde at leve på.
Litteratur henvender sig til alle og er for alle. Jeg vil gerne opfordre andre til ikke at begå den samme fejl som jeg, nemlig at negligere litteratur. Du bør i stedet se litteraturen som mulighed for hygge eller for en særstund i dit eget private rum, hvor du uden forstyrrelser er i ”kontakt” med en forfatter.
Er du ikke vant til at læse, skal du ikke – som jeg – i første omgang kaste dig over en svær tilgængelig roman. Besøg i stedet dit lokale bibliotek og tag en snak med en bibliotekar om, hvordan du bedst kommer i gang. Og det hellere i dag end i morgen. For det er berigende at læse litteratur.